Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Activitat 2 sobre Jo, el desconegut de l'autor Antoni Dalmases, pels Festucs

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Activitat de tipus entrevista sobre Frederic a l'obra Jo, el desconegut de l'autor Antoni Dalmases, realitzada per Festucs del centre Escola Pia de Sabadell durant el curs 2011-12.


En aquest vídeo una reportera, a principis dels anys 50, entrevista a en Frederic, un noi que va pertanya als maquis, un dels grups antifranquistes, l'entrevista va sobre la seva vida sent un maqui. Aquest vídeo el troba l' Arnau quan va a Aragó, i li porta al Ramon, per mirar-lo juntament amb l'Olga. Visca els Festucs!

Modalitats

[edit]

Activitat en imatges

[Casa Ramon] (TOC-TOC!!) R- Qui és? A- Som nosaltres l'Olga i jo, l'Arnau. (En Ramon obre la porta cautelosament) O- Tenim una cosa que t'agradarà molt! R- Què és? O- És un vídeo. R- Passeu... (Van cap el menjador i l'Olga comença a preparar el vídeo) R- Sobre què és? A- Seu i mira atentament!

(Acostem la càmera a la pantalla i passem a l'entrevista) [Entrevista] Periodista- Hola Frederic. Frederic- Hola, què tal? P- Gràcies per concedir-nos aquesta entrevista sobre la Guerra Civil espanyola a la BBC. F- És un plaer. P- Bé comencem. Durant la Guerra Civil espanyola de quin bàndol erets? F- Dels antifranquistes, concretament dels maquis. P- Qui eren els maquis? F- Era un grup armat que oposava resistència als franquistes. P- A quines zones de l'Estat Espanyol estàveu situats? F- Aquí a Catalunya estàvem als Pirineus, i em sembla que a la resta d'Espanya estaven situats a la serralada Cantàbrica, al País Basc, a Aragó i Andalusia. P- Quin origen té la paraula maquis? F- És una paraula d'origen francès que prové del mot cors macchia que significa bosc atapeït o vegetació espessa. P- On van actuar per primera vegada els maquis? F- A França, ja que els alemanys volien ocupar-la durant la Segona Guerra Mundial. P- Com era la vida sent un maqui? F- Era dura i complicada, ja que sempre havíem d'estar camuflats, tot i que era el que havíem de fer per defensar el nostre territori i els nostre objectius. P- Quin era el vostra objectiu principal? F- Acabar amb la dictadura franquista. P- Com s'ho va prendre la teva família quan vas marxar de casa per entrar a formar part dels maquis? F- Bé, perquè, a part que ja era major d'edat, ells també estaven en contra del franquisme. P- Què menjàveu per sobreviure? F- El que trobàvem i el que podíem. P- El que podíem? F- Sí, perquè durant l' hivern era complicat trobar menjar en bones condicions. P- I, no anàveu a algun poble a comprar alguna cosa? F- No, era massa temerari, ja que hi havia molts soldats franquistes al voltant de les muntanyes buscant-nos i als pobles. P- Quanta gent éreu? F- Puf...En total a tot el país, no ho sé, però en el meu grup érem uns...10 potser? P- Que no anàveu tots junts? F- Sí, però de vegades ens havíem de separar perquè ens estàvem escapant o amagant-nos o algun cop perdíem algun membre del nostre grup... P- Com vas arribar aquí a Aïnsa? F- Quan em vaig escapar després que em detinguessin i vaig veure que el poble més proper era aquest per poder-me amagar dels franquistes. P- I on dorms i t'allotges ara? F- A casa de Teresa, que viu allà el molí. P- I no li fa res que siguis un maqui? F- Té por del què pot passar si algú altra descobreix que jo visc a casa seva, però en realitat ella té les mateixes idees antifranquistes com jo. P- Moltes gràcies per tot, Frederic! F- Puc dir alguna cosa per acabar l'entrevista? P- Endavant! F- Dono gràcies a tota la gent que ha evitat que les tropes franquistes em descobrissin i al meu germà, que espero que també estigui bé, ja que me l'estimo molt i el trobo molt a faltar. Visca els Maquis! P- Oh, que bonic! Gràcies per tot de veritat Frederic! F- A vosaltres, fins un altre dia.

[Casa Ramon] (Tornem al menjador de casa el Ramon) A- Què, li ha agradat, oi? R- Sí... (Amb el cap cot) O- Vol que el deixem sol? R- Sí, em puc quedar el vídeo? A- Oi tant! O- Adéu Ramon, fins demà, que descansis! A- Adéu! (Amb èmfasi) R- Gràcies per tot... (Trist) Fi

Activitat enregistrada en vídeo

Altres activitats sobre la mateixa obra


Comentaris i activitats col·laboratives

Títol: Activitat 2 sobre Jo, el desconegut de l'autor Antoni Dalmases, pels Festucs

Encara no s'han fet activitats col·laboratives a partir d'aquesta.