Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Activitat sobre El secret de la mare de l'autor J.L. Witterick, pels Helado Oscuro

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Green check.svg Esther Bueno de Dios ha validat aquesta activitat.

Activitat de tipus vida oculta de sobre Franciszka a l'obra El secret de la mare de l'autor J.L. Witterick, realitzada per Helado Oscuro del centre Músic Martín i Soler durant el curs 2016-17.


Aquesta invenció sobre la vida oculta de Franciszka es situa abans dels fets narrats en el llibre.

Parlem de la infantesa de Franciszka.

Modalitats

Escrita

Activitat escrita

Quan Franciska era petita, vivia en una casa xicoteta d'Alemanya amb els seus pares, que s’anomenaven Damián i Helena, aquests eren jueus i, fa uns 15 anys, havien emigrat a Alemanya per raons de treball.
         El seu pare s’havia especialitzat en la curad’animals i treballava en una granja d'un empresari molt important en Alemanya. El treball allí era molt dur i moltes vegades els alemanys s’aprofitaven de la seua situació econòmica, fins al punt d'explotació màxima de tots els treballadors.

El pare aguantava aquesta situació ja que el seu era l'únic sou que entrava a casa.

         La mare, com que era dona, no podia treballar i per tant es dedicava a ensenyar-li a la seua filla a escriure; el seu pare (l’avi de Franciszka), va ser professor i li va donar uns estudis, que encara que no eren de gran nivell, li van servir, a Helena, per a tindre un nivell d’educació de subsistència.

La seua mare, també li va ensenyar a fer les tasques de casa. Helena era coneguda al poble, per la seua bellesa i la seua simpatia. En resum, tothom l'estimava, ja que era un exemple a seguir per a totes les xiquetes del poble.

         Tenien una veïna, molt amiga de la família, anomenada Lluïsa que vivia sola, ja que era viuda, era la millor amiga de Helena i sempre l'ajudava en tot.
         Un matí de desembre, Damián arribava tard al treball i amb les presses va oblidar l’esmorzar. Quan Helena es va adonar d’això, va decidir anar a portar-li’l, li va dir a Franziska que no li obrira la porta a ningú, que tornaria de seguida, i dit això, va marxar cap a la granja. 

Quan Helena va arribar, va preguntar pel seu marit. Tots els homes que passaven a prop d’ella la miraven i li tiraven floretes; això a ella l’incomodava. Anava acompanyada per dos homes, un dels quals era el cap de l’empresa, qui no havia apartat la mirada d’ella. Quan Damián la va vore es va estranyar, però quan es va apropar i va vore que portava l’esmorzar, a la mà, ho va entendre.

         Va notar les mirades que el seu cap llançava a la seua dona i no li va fer gens de gràcia.

Quan Helena va donar-li l’entrepà al seu marit, el cap va intentar seduir-la per a anar-s'ne a un lloc mes privat, i així, “establir una conversa” amb ella. Damián, que ja sabia per on anava la cosa, va interrompre la seua conversa i va manar-li a la seua dona, que tornara a casa. Helena va excusar-se del lloc, el cap la va mirar i, seguidament, va advertir a Damián, dient-li que anava a sofrir les conseqüències, tant ell, com la seua dona.

         Finalment, Helena va tornar a casa i li va dir a Franziska que havien de buscar un lloc on refugiar-se del cap de son pare, però que no s’alarmara, que només era per seguretat.

Varen anar a casa de Lluïsa, amb tan mala sort, que aquesta no hi era dins. Van estar un parell d’hores buscant i preguntant, pel barri, si les podien hostatjar, però els veïns (encara que s’estimaven moltíssim la Franciszka, i als seus pares), coneixen el perill que tenia el cap; ell era realment important, a la par que perillós. Helena, va tornar a casa de la mà de la seua filla, que encara no entenia molt bé la gravetat de la situació.

         Mentrestant, a l’altra part d’aquesta història, un dels nostres protagonistes, Damián, acabava d’eixir de treballar.

En el camí de tornada a casa, es veu sorprès per uns hòmens corpulents (els quals, no va tardar a relacionar amb el seu cap i l’advertència que li havia fet hores abans, en front de la seua dona). Van estar una estona barallant, però aquestos li guanyaven, al Damián, en nombre i, encara que el pobre treballador tenia força, ja tenia una certa edat. Li varen ferir amb una navalla i es va quedar al sòl, agonitzant, mentres perdia sang, com si de les cascades del Niàgara es tractara. A casa de la família, Helena va veure que, el seu marit, tardava molt a arribar a casa, aleshores va eixir a buscar-lo, a tan mala hora, que el va trobar dessagnat a pocs quilometres de l’eixida de la granja. Els homes del cap, que es trobaven parlant tan normal, darrere de un camió (com si no acabaren de carregar-se a un home, innocent, fa una estona) i quan van vore la dona del Damián, van anar a per ella, tapant-li la boca amb un trep amb cloroform. Helena va lluitar per fugir, però no ho va aconseguir. Els homes varen telefonar al seu cap, mentres que Helena estava inconscient al terra.

         Quan el cap va arribar, va fer el que havia volgut fer des d’aquest matí, quan va vore per primera vegada a Helena. Quan va acabar, es va desfer del seu cos.
         Franciszka estava nerviosa i plorava, tenia un nus a la gola... i no sabia bé la raó.

Era tard i els seus pares no tornaven a casa.

         Al dia següent, Lluïsa va anar a casa de Helena a prendre cafè, com tots els diumenges. Era tradició a sa casa, feia ja deu anys.

Quan va trobar Franciszka, sola, es va estranyar molt i se la va emportar a sa casa.

         Aquell mateix matí, als diaris de la localitat, no es parlava d’altra cosa que no fóra l’assassinat de la parella.

Lluïsa va decidir adoptar la xiqueta, i la va criar com si fóra la seua neboda.

         Van passar el anys i Franciszka es va fer major i, ja una anciana Lluïsa va decidir casar-la.
Franciszka va tindre dos fills, un xici una xiqueta preciosa, els quals, van rebre, en herència, els noms dels seus avis, Damián i Helena.

Altres activitats sobre la mateixa obra


Comentaris i activitats col·laboratives

Títol: Activitat sobre El secret de la mare de l'autor J.L. Witterick, pels Helado Oscuro

Encara no s'han fet activitats col·laboratives a partir d'aquesta.