Viquilletra 2017-18. Una Viquilletra de tràiler!

Què és la Viquilletra: Diferència entre les revisions

De Viquilletra
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Es crea la pàgina amb «<div style="background-color:#EEE; padding:0.8em"> <big>La Viquilletra és un espai wiki temàtic per compartir les lectures dels estudiants creativament, amb una '''m...».)
 
Línia 1: Línia 1:
 +
== Què és la Viquilletra ==
 +
<big><span style="color:#165b70; text-size:1.3em">'''Viquilletra'''</span> és un '''projecte col·laboratiu''' conceptualitzat, dissenyat i produït per '''[http://lletra.uoc.edu/ca/sobre-lletra-web LletrA]''', de la Universitat Oberta de Catalunya. Compta amb l'aliança estratègica del '''Departament d'Ensenyament''' de la Generalitat de Catalunya.
 +
Durant l'any 2011-2012 s'hi afegí la '''Conselleria d'Educació, Cultura i Universitat''' de les Illes Balears.
 +
</big>
 +
 +
 +
[[Fitxer:Viqui gran 1 2.png|250px|right]]
 
<div style="background-color:#EEE; padding:0.8em">
 
<div style="background-color:#EEE; padding:0.8em">
<big>La Viquilletra és un espai wiki temàtic per compartir les lectures dels estudiants creativament, amb una '''metodologia pròpia d’ensenyament-aprenentatge de la llengua i la literatura basada en projectes''', desenvolupada pel '''Departament d'Ensenyament i la UOC''' des de l'any 2011. La Viquilletra la construeixen col·laborativament els estudiants ( de qualsevol curs d'ESO o Batxillerat) amb el suport del seu professorat que rep l'assessorament tècnic i metodològic de les dues institucions.
+
<big>La Viquilletra és un espai wiki temàtic per compartir les lectures dels estudiants creativament, amb una '''metodologia pròpia d’ensenyament-aprenentatge de la llengua i la literatura basada en projectes''', desenvolupada pel '''Departament d'Ensenyament i la UOC''' des de l'any 2011. La Viquilletra la construeixen col·laborativament els estudiants (de qualsevol curs d'ESO o Batxillerat) amb el suport del seu professorat que rep l'assessorament tècnic i metodològic de les dues institucions.
 
</big>  
 
</big>  
  
  
 
<big>
 
<big>
'''Projecte Viquilletra. Edició 2013-14'''
+
'''Projecte Viquilletra'''
  
Donem la benvinguda a tot el professorat i l’alumnat que participa en l’edició 2013-2014 del projecte Viquilletra. Les aportacions dels vostres grups de treball contribuiran a enriquir aquest espai de coneixement compartit.
+
Donem la benvinguda a tot el professorat i l’alumnat que ha participat, participa o vol participar en la Viquilletra. Les aportacions dels vostres grups de treball contribuiran a enriquir aquest espai de coneixement compartit.
Com en cursos anteriors, la proposta és que els grups classes facin dues activitats seguint el calendari que apareix en aquesta mateixa pàgina, i una tercera activitat col•laborativa que es farà pels voltants de Sant Jordi.
+
Com en cursos anteriors, la proposta és que els grups d'estudiants facin dues activitats seguint el calendari que apareix en la [[Viquilletra|portada]] de la Viquilletra, i una tercera activitat col•laborativa a partir d'una altra creada per un grup d'un altre centre.
 
Passeu-vos ho molt bé i feu una bona feina!
 
Passeu-vos ho molt bé i feu una bona feina!
  
Línia 14: Línia 21:
  
 
<big>  
 
<big>  
L'edició 2013-14 ja ha començat! Tot i així, si ets un professor/a català, valencià o balear i vols emprar aquesta metodologia lliurement, també pots fer-ho pel teu compte o demanant-nos atenció personalitzada (viquilletra@uoc.edu). Teniu més informació sobre la Viquilletra als webs de [http://www.xtec.cat/web/recursos/projxarxa/participacio/viquilletra l'xtec] i al [http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/viquilletra portal LletrA]. </big>  
+
Si ets un professor/a català, valencià o balear i vols emprar aquesta metodologia, pots demanar-nos informació a viquilletra@uoc.edu. També teniu més informació sobre la Viquilletra als webs de [http://www.xtec.cat/web/recursos/projxarxa/participacio/viquilletra l'xtec] i al [http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/viquilletra portal LletrA]. </big>  
  
 
</div>
 
</div>
  
  
 +
== La Viquilletra en context ==
 
{|
 
{|
 
|-
 
|-
Línia 38: Línia 46:
 
|}
 
|}
  
 
+
== Metodologia ==
 
<div style="background-color:#EEE; padding:0.8em">
 
<div style="background-color:#EEE; padding:0.8em">
 
<big>  
 
<big>  
Línia 56: Línia 64:
 
{{#set:Tipus de pàgina=Portada}}
 
{{#set:Tipus de pàgina=Portada}}
  
=== Si voleu veure altres produccions dels estudiants, podeu consultar l'edició anterior: [[2012-13|Viquilletra 2012-13]] ===
+
Si voleu veure altres produccions dels estudiants, podeu consultar l'edició anterior: [[2013-14|Viquilletra 2013-14]]
 +
 
 +
 
 +
== Crèdits ==
 +
[[Fitxer:Logo lletra 10 anys cat.png|250px|right]]
 +
[[Fitxer:600px-UOC logo.svg.png|250px|right]]
 +
[[Fitxer:Ensenyament v2.png|250px|right]]
 +
 
 +
'''Idea, concepte i direcció'''
 +
 
 +
*Teresa Fèrriz Roure (Universitat Oberta de Catalunya)
 +
 
 +
*Anna Piñero (Departament d’Ensenyament. Generalitat de Catalunya)
 +
 
 +
'''Coordinació'''
 +
 
 +
*Ignasi Moral, coordinació docent.
 +
 
 +
Des dels seus inicis, la Viquilletra ha comptat amb l'assesoria i suport d'Anna Pujol i Jordi Vivancos (assessorament TICTAC. Departament d'Ensenyament. Generalitat de Catalunya), Cristina Aliagas (assessorament didàctic 2010-2012), Margarida Jordan (responsable del projecte Viquilletra 2011-2012 a les Illes Balears, Centre de Professorat de Palma Jaume Cañellas Mut) i David Gómez (suport tècnic al professorat 2011-2012).
 +
 
 +
'''Disseny i producció entorn web'''
 +
 
 +
*David Gómez, producció web
 +
*Tona Monjo, disseny
 +
 
 +
 
 +
== Contacte ==
 +
Si voleu contactar amb nosaltres, adreceu-vos a: [[Fitxer:arroba.jpg]]
 +
 
 +
 
 +
== Vegeu també ==
 +
* [[Viquilletra:Drets d'autor|Polítiques de drets d'autor]] de Viquilletra.
 +
* [[Viquilletra:Política de privadesa|Política de privadesa]]
 +
* [[Ajuda:Guia per al professorat|Guia per al professorat]]
 +
* [[Ajuda:Guia per als estudiants|Guia per als estudiants]]

Revisió del 10:18, 18 ago 2014

Què és la Viquilletra

Viquilletra és un projecte col·laboratiu conceptualitzat, dissenyat i produït per LletrA, de la Universitat Oberta de Catalunya. Compta amb l'aliança estratègica del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Durant l'any 2011-2012 s'hi afegí la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitat de les Illes Balears.


Viqui gran 1 2.png

La Viquilletra és un espai wiki temàtic per compartir les lectures dels estudiants creativament, amb una metodologia pròpia d’ensenyament-aprenentatge de la llengua i la literatura basada en projectes, desenvolupada pel Departament d'Ensenyament i la UOC des de l'any 2011. La Viquilletra la construeixen col·laborativament els estudiants (de qualsevol curs d'ESO o Batxillerat) amb el suport del seu professorat que rep l'assessorament tècnic i metodològic de les dues institucions.


Projecte Viquilletra

Donem la benvinguda a tot el professorat i l’alumnat que ha participat, participa o vol participar en la Viquilletra. Les aportacions dels vostres grups de treball contribuiran a enriquir aquest espai de coneixement compartit. Com en cursos anteriors, la proposta és que els grups d'estudiants facin dues activitats seguint el calendari que apareix en la portada de la Viquilletra, i una tercera activitat col•laborativa a partir d'una altra creada per un grup d'un altre centre. Passeu-vos ho molt bé i feu una bona feina!

Si ets un professor/a català, valencià o balear i vols emprar aquesta metodologia, pots demanar-nos informació a viquilletra@uoc.edu. També teniu més informació sobre la Viquilletra als webs de l'xtec i al portal LletrA.


La Viquilletra en contextMetodologia

La metodologia d’ensenyament/aprenentatge de la llengua i la literatura que proposa la Viquilletra parteix de diversos enfocaments pedagògics com ara l’ensenyament per competències, l’aprenentatge cooperatiu entre iguals i el treball per projectes per ensenyar i aprendre des de les TIC.

Cada curs, la classe s’organitza en grups mixtos de quatre o cinc alumnes que han de treballar de manera autònoma i coordinada per assolir un objectiu comú: la creació col·laborativa de tres projectes multimodals (un text, un àudio, un vídeo, un cartell multimèdia, etc.) que aprofundeixi en la interpretació d’un dels llibres llegits pel curs d'ESO o Batxillerat. Posteriorment, els projectes es publiquen dins del wiki, fet que dóna sentit a l’aprenentatge més enllà de les aules (visió sociocultural).

Els projectes que l’alumnat crea s’han de basar en el conjunt d’activitats del menú inicial de la Viquilletra, dissenyades per assolir els continguts i competències de cada curs. Cada activitat, a més, no guia el “què” s’ha d’entendre d’un llibre, sinó que proposa un marc d’anàlisi i d’interpretació literària que cada professor/a adapta a les seves necessitats. L’alumnat, a més, té total autonomia per decidir com vol resoldre l’activitat (a través de quins recursos digitals, en quina profunditat d’anàlisi, amb quin grau d’originalitat i creativitat, etc.).

A més de les competències bàsiques comunicatives (lingüística, audiovisual, artística i cultural) i literàries, també es treballen diverses competències metodològiques com la del tractament de la informació i la competència digital, la d’aprendre a aprendre, l’autonomia i la iniciativa personal.

En aquest context pedagògic, el professor esdevé un motivador o un animador i posa en pràctica tècniques de guiatge i acompanyament (coaching).

Al llarg de tot el curs, el professorat rep assessorament tècnic i metodològic. La seva autoformació i iniciativa innovadora també es reconeixen amb un certificat de formació del Departament d'Ensenyament i de la UOC.


Si voleu veure altres produccions dels estudiants, podeu consultar l'edició anterior: Viquilletra 2013-14


Crèdits

Logo lletra 10 anys cat.png
600px-UOC logo.svg.png
Ensenyament v2.png

Idea, concepte i direcció

  • Teresa Fèrriz Roure (Universitat Oberta de Catalunya)
  • Anna Piñero (Departament d’Ensenyament. Generalitat de Catalunya)

Coordinació

  • Ignasi Moral, coordinació docent.

Des dels seus inicis, la Viquilletra ha comptat amb l'assesoria i suport d'Anna Pujol i Jordi Vivancos (assessorament TICTAC. Departament d'Ensenyament. Generalitat de Catalunya), Cristina Aliagas (assessorament didàctic 2010-2012), Margarida Jordan (responsable del projecte Viquilletra 2011-2012 a les Illes Balears, Centre de Professorat de Palma Jaume Cañellas Mut) i David Gómez (suport tècnic al professorat 2011-2012).

Disseny i producció entorn web

  • David Gómez, producció web
  • Tona Monjo, disseny


Contacte

Si voleu contactar amb nosaltres, adreceu-vos a: Arroba.jpg


Vegeu també